FAQ
Bij Gigirentacar hebben we er alles aan gedaan om een website te maken die anticipeert op en inspeelt op de behoeften van onze klanten. Daarom hebben we een lijst met veelgestelde vragen samengesteld in de vorm van Frequently Asked Questions. Als u het antwoord op uw vraag hier niet vindt, neem dan contact met ons op via
+34 922 731 805 of per e-mail.
AUTOVERHUUR :
01
"Kan ik een auto huren via jullie website?"
Antwoord: Je kunt rechtstreeks per e-mail een reserveringsaanvraag doen. Je moet echter wel aanwezig zijn om het contract te ondertekenen en de vereiste documenten te verstrekken, zoals aangegeven op onze pagina "Autoverhuur".
02
"Moeten we extra betalen voor de verzekering van de huurauto?"
Antwoord: In tegenstelling tot veel andere autoverhuurbedrijven zijn al onze voertuigen volledig verzekerd zonder extra kosten of toeslagen.
03
"Moet ik een borg betalen om een auto te huren?"
Antwoord: Ja, we vragen een borg van 300 euro per creditcard of contant voor onze voertuigen in de categorieën A tot en met D. De borg bedraagt 600 euro voor voertuigen in de categorieën E, F en G. Dit bedrag wordt niet van je rekening afgeschreven, tenzij je verantwoordelijk bent voor een gemeld ongeval of verkeersovertreding. De borg is 600 euro voor voertuigen in de categorieën E, F en G. Dit bedrag wordt niet van je rekening afgeschreven, tenzij je verantwoordelijk bent voor een gemeld ongeval of verkeersovertreding.
"Als we een auto boeken via uw website, moeten we dan een taxi nemen van het vliegveld naar uw agentschap?"
Antwoord: Nee, zodra je je boeking hebt bevestigd en je vlucht is aangekondigd, halen we je op van het vliegveld en brengen we je rechtstreeks naar het agentschap om de administratieve formaliteiten af te handelen. Deze service is volledig gratis.
04
VASTGOED :
"Welke stappen moet ik nemen bij het kopen van een huis?"
Het antwoord:
-
Eerst bepalen we je behoeften om de woningen te selecteren die je interesseren. Zodra er een beslissing is genomen, wordt er een bod gedaan. We bemiddelen tussen jou en de verkopende eigenaren om een overeenkomst te bereiken over de woning en de prijs.
-
We stellen het wettelijk vereiste voorlopige contract op in het Spaans en vragen je een aanbetaling te doen (meestal ongeveer 10% van de waarde van het pand). Vervolgens controleren we of de woning vrij is van schulden of lasten.
-
Aanvraag van een NIE (Número de Identidad de Extranjero). Deze procedure is volgens de Spaanse wet verplicht voor alle buitenlanders die in Spanje willen kopen of verkopen. Hiervoor moet je persoonlijk naar het dichtstbijzijnde politiebureau gaan en het relevante formulier invullen, je geldige identiteitskaart of paspoort + 1 fotokopie en een pasfoto laten zien. Het is ook mogelijk om een derde persoon aan te wijzen door middel van een volmacht, maar in dit geval moet een gewaarmerkte kopie van de identiteitskaart worden overlegd.
-
Open een bankrekening bij een bank naar keuze om het geld over te maken dat nodig is voor de aankoop.
-
Maak een afspraak bij de notaris (tussen 4 en 6 weken) en onderteken het koopcontract. De notaris controleert en bevestigt de voorwaarden van het contract. Volgens de wet moeten zowel de koper als de verkoper of hun vertegenwoordigers aanwezig zijn. Als je niet aanwezig kunt zijn, moet je een volmacht geven aan de persoon die jou zal vertegenwoordigen. De notaris zal je vragen om gegarandeerde bankcheques te overleggen voor de gehele overeengekomen koopprijs. Als de verkoper een hypotheek heeft, moet deze cheque op de dag van ondertekening worden ingeleverd bij de bank. Een kopie van de cheque wordt bewaard als bewijs dat de hypotheek is ingetrokken.
05
" Welke kosten zijn er bij het kopen van een woning?"
-
Notariskosten: +-1,5% van de aankoopprijs
-
Overdrachtsbelasting: 6,5% van de aankoopprijs
-
Registratiekosten: +-0,5% van de aankoopprijs
-
Administratiekosten: op aanvraag
06